(A)
Bahan-bahan untuk kulit:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji putih telur
- 2 ½ cawan air
- 1 sudu besar cuka
- 2 sudu besar minyak
- Sedikit garam
Cara penyediaan:
- Satukan semua bahan-bahan,blend supaya tidak bergentel.
- Perap adunan selama 1 jam.
- Kemudian, ambil non stick pan dan panaskan dengan menggunakan api sederhana.
- Ambil adunan tepung tadi dan layangkan bentuk bulatan pada kuali seperti buat kuih ketayap.
- Biar hingga tepung masak dan angkat, tidak perlu diterbalikkan.
- Boleh di susun berlapis-lapis di dalam pinggan
(B)
Bahan-bahan inti:
- 1 btg carrot - disagat/hiris halus
- 1 mangkuk kobis yg telah dihiris halus
- 1 biji sengkuang- di sagat/hiris halus
- 1 biji bwg besar - mayang
- 2 sudu besar udang kering dikisar
- 3 batang daun bawang-hiris nipis
- 1 sudu besar sos tiram
- Sedikit minyak utk menumis
- Garam dan gula secukupnya.
Cara penyediaan:
- Tumis bawang besar dan udang kering hingga layu.
- Masukkan carrot,sengkuang,dan kobis dan kacau hingga layu.
- Masukkan sos tiram,daun bawang dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
(C)
Bahan-bahan untuk sos:
- 100gm cili kering-kisar
- 2 biji bawang besar-kisar
- 4 ulas bawang putih-kisar
- 1/2 cawan gula
- 1 sudu besar gula perang
- 1 sudi besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air.
- Sedikit cuka dan garam
Cara membuat sos:
- Panaskan periuk dengan api perlahan.
- Masukkan bahan yang telah di kisar bersama gula,garam dan cuka dan sedikit air.
- Masukkan juga bancuhan tepung jagung utk memekatkan sos ini.
- Kacau hingga pekat dan bolehlah di angkat.
(D)
Bahan sampingan:
- 2 biji telur-buat dadar nipis dan potong halus
- Kacang tanah - disangai, buang kulit dan ditumbuk.
- Bawang goreng.
Cara penyediaan:
- Bentangkan kulit popia di permukaan yang rata.
- Sapukan sos di permukaan kulit popia hingga rata.
- Taburkan kacang tanah,bawang goreng,telur yang di hiris dan seterusnya masukkan sedikit inti.
- Gulung kemas dan sedia untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment