Bahan-bahan
Bahan A
·
250
gm butter ~ potong kecil
·
400
gm coklat masakan ~ potong kecil
-
Mula-mula
kita perlu cairkan dahulu butter dan coklat masakan
-
Bahan-bahan
ini perlu di cairkan menggunakan kaedah double boiler
-
Atau
boleh juga dicairkan dalam microwave
anggaran masa 30 saat, kemudian keluarkan dan kacau hingga adunan cair dan
licin
-
Biarkan
ia sejuk sebentar
Bahan B
·
90 gm tepung
·
50 gm serbuk koko
·
100 gm kekacang ~ di panggang dahulu
-
Ayak tepung bersama serbuk koko.
-
Kacang di panggang dahulu. Kalau masukkan dalam oven
bakar pada suhu 170 selama 15~20 minit
-
Kemudian campurkan kekacang dalam adunan tepung dan
koko yang telah di ayak.
-
* kekacang terpulang pada citarasa untuk letak atau
tidak
Bahan C
·
5 biji telur ~ saiz A
·
1 sudu teh esen vanilla
·
1 sudu besar coklat emulco
·
290 gm gula perang
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 160 C
- Sediakan loyang bersaiz 9X12 inc
- Sapukan loyang dengan sedikit butter
- Alas dasar loyang dengan kertas minyak
- Dalam bekas, pukul telur, esen vanilla, coklat emulco dan gula perang dengan menggunakan whisk hingga gula larut
- Kemudian tuangkan adunan coklat dan butter kedalam adunan telur tadi (kacau rata)
- Dengan kadar segera tuangkan adunan tepung ke dalam adunan
- Kacau adunan dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik dengan cepat - proses ini hendaklah dilakukan dengan cepat kerana adunan coklat yang bercampur dengan adunan telur cepat likat dan akan menyukarkan proses untuk meratakan tepung - jangan terlebih pukul adunan, cukup sekadar ia rata dan bersatu
- Tuangkan adunan ke dalam loyang (ratakan) - corakkan sikit atasnya dengan coklat putih
- Bakar adunan pada suhu 160C selama 45 minit atau sehingga adunan masak dengan sempurna
- Setelah masak keluarkan dari oven. Rehatkan atau biarkan ia sejuk anggaran 10 minit
- 12. Potonglah brownies kepada kepingan - Permukaan brownies akan mengeras bila ia sejuk, oleh itu di nasihatkan untuk memotong brownies dengan segera.
No comments:
Post a Comment