Durian Crepe |
Bahan-bahan
- 20 gm tepung gandum
- 20 gm tepung ubi
- 10 gm tepung jagung
- 10 gm tepung kastard
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil minyak masak
- 1 sudu besar gula halus
- 40 ml susu cair
- 150 ml air
- kaler kuning lemon
- perisa durian ~ pilihan
Cara-cara
- Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk
- Sebatikan dan tapis
- Lengserkan kuali dengan butter
- Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianya menebar dengan tipis. Lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal
- Buat crepe setipis yang boleh
- Masak menggunakan api yang kecil
- Masak hingge crepe mengering dan perlu di terbalikkan
FILLING (inti)
Bahan (a)
- 200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
- Isi durian secukupnya
- 200 gm susu segar
- 50 gm whipping cream
Bahan (b)
- 30 gm tepung kastard
- 50 gm gula castor
- 2 kuning telur
- 30 gm susu segar
- 200 gm non dairy whipping cream
Cara-cara
- Satukan campuran B hingga sebati
- Satukan A dan B dan masak atas double boiler hingga adunan menjadi pekat
- Sejukkan sebentar.( biar betul betul sejuk)
- Putar whipping hingga kental.
- Satukan adunan kastard dan whipping dengan kaedah kaup balik
CARA MENGGULUNG
- Ambil sekeping crepe
- Letak filling dan isi durian
- Gulung crepe dengan melipat kiri dan kanan
- Lipat bahagian atas ke bawah dan bahagian bawah ke atas
No comments:
Post a Comment