Thursday, November 7, 2013

Cakoi dan Sos Kastard Manis



Bahan-bahan:
·         400gm tepung gandum ~ di ayak
·         1/2 soda bikarbonat ~ ayak bersama tepung
·         1 cawan air
·         1 sudu besar marjerin ~ dicairkan
·         1 sudu kecil garam
·         1 sudu besar gula
·         1 sudu besar susu pekat manis
·         1 biji kuning telur
·         2 sudu kecil yis segera
·         Minyak untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya:
1.       Satukan air, marjerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat dalam mangkuk besar . Kacau agar sebati.
2.       Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
3.       Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat dijari . Biarkan selama setengah jam - bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih.
4.       Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
5.       Potong kepada kepingan bersaiz  1 inci.
6.       Rendamkan lidi di dalam air . Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut .
7.       Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain.
8.       Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng keperangan.

Sos Kastard Manis
Bahan-bahan
·         1 1/2 sdb tepung kastard
·         1 1/2 cawan santan
·         1/2 cawan air biasa
·         5 sdb gula
·         2 helai daun pandan
·         sedikit pewarna hijau
·         secubit garam
- Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak atas api sederhana, kacau sehingga gula hancur dan bancuhan agak likat dan berkilat. Kalau bancuhan terlampau likat, boleh tambah air sikit. 

No comments:

Post a Comment