Tuesday, November 26, 2013

Snow Cheese Meleleh




Kek:
·         100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
·         60g tepung jagung*
·         1 sudu kecil baking powder*
·         1 sudu besar ovalette
·         100g gula kastor
·         4 biji telur
·         2 biji kuning telur
·         50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
·         75g mentega cair

Cara:
1.       Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
2.       Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan
3.       mentega cair.Sebatikan.
4.       Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.

Untuk Cream:
·         250g cream cheese
·         120g susu pekat manis
·         50ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair

Untuk hiasan:
·         1 buku (250g) cheddar cheese,diparut.

Cara penyediaan:
ü   Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
ü   Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
ü   Parutkan cheddar cheese di atas kek.

No comments:

Post a Comment