Monday, September 9, 2013

Bebola Daging Homemade




BAHAN
·         400 g daging kisar
·         1/2 cawan bread crumb (atau boleh  digantikan dengan 3 sudu besar tepung jagung)
·         Garam- anggaran 1/4 sudu teh
·         Basil kering (jenis serbuk kasar)
·         Lada sulah
·         3 ulas bawang putih- cincang halus
·         1 biji bawang besar- cincang halus

CARANYA
1)      Campurkan kesemua bahan
2)      Gaul sebati
3)      Bulat-bulatkan ikut saiz pilihan
4)      Didihkan air dalam periuk
5)      Masukkan bebola daging (api kecil)
6)      Biar hingga bebola timbul ke atas
7)      Cedok dan toskan

Tips: Jangan letakkan banyak-banyak bebola daging dalam periuk – nanti berlaga-laga dan pastikan api kecil.
Bebola yang sudah siap disejukkan boleh di simpan dalam peti sejuk dan digunakan ikut cita rasa - untuk digoreng atau dibakar……

No comments:

Post a Comment