Siakap 3 Rasa |
Bahan-bahannya.
Untuk Ikan:
·
2 ekor
ikan siakap
·
Tepung
jagung untuk dilumur pada ikan
·
Serbuk
Pasti Sedap Knoor
·
Minyak
untuk menggoreng ikan
Untuk
Kuah:
·
2 biji
bawang besar - dipotong dadu
·
6 biji
bawang putih – dititik
·
10 biji
cili padi - dipotong kecil
·
1 inci
halia - dihiris halus
·
1 biji
tomato - dipotong dadu
·
1/2 biji
cili benggala - dipotong dadu
·
Kiub
nanas - boleh dibeli
yang siap ditinkan; kiub nanas dalam jus nanas jenama Ayam Brand
·
(Snacky
Nanas) - 280 gm
·
4 sudu
besar sos tomato
·
4 sudu
besar sos cili thai
·
2 sudu
besar sos tiram
·
2 sudu
besar sos ikan
·
2 batang
serai – dititik
·
Beberapa
helai daun limau purut
·
Daun
sup/daun bawang untuk hiasan
·
Garam
secukup rasa
·
Ajinomoto
secukup rasa
·
Gula
secukup rasa
·
Minyak untuk
menumis
Cara membuatnya:
1.
Ikan
dibersihkan dan ditoskan
2.
Lumurkan
ikan dengan serbuk pasti sedap knoor. Pastikan semua bahagian dilumur
rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah
bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3.
Panaskan
minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas
barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan
garing, angkat dan ketepikan
4.
Panaskan
minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, serai, dan
bawang putih.
5.
Setelah
bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan, dan
3 sudu jus nanas di dalam tin. Kacau sebentar.
6.
Masukkan
bawang besar, tomato, nenas, dan cili benggala.
7.
Masukkan
air sedikit. Tambahkan garam, gula dan ajinomoto.
8.
Biarkan
kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di
atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun sup/daun bawang.
No comments:
Post a Comment