Bahan-bahan
(menghasilkan 10-13 biji badak berendam, bergantung kepada
saiz)
Inti:
·
1
cawan kelapa parut putih- seeloknya yang muda sikit kelapanya utuk hasil yang
lebih sedap
·
1/2
keping gula melaka dicairkan (dimasak) dengan 1/2 cawan air- tapis
·
1
sudu besar gula putih
***Masak kelapa parut, air gula melaka dan gula putih dalam
periuk dengan api perlahan. Gaul rata sentiasa hingga air gula kering dan inti
sebati. Tutup api dan sejukkan inti.
Doh:
·
1
cawan tepung pulut
·
1/2
cawan air suam dicampur pewarna hijau dan perisa pandan dan secubit garam
·
1/2
sudu teh air kapur cair
Bahan kuah:
·
1 cawan santan pekat (pati) dan 1/4 sudu teh garam –
bahagikan kepada dua
·
1 bahagian dicampur 1 sudu teh tepung jagung- kacau
dengan garpu.
Cara membuatnya
1.
Campur
semua bahan di atas dan uli hingga menjadi doh. Jika doh agak keras, tambah
sedikit air lagi (1 sudu teh).
2.
Bulat-bulatkan
doh kecil sedikit saiznya daripada bola ping-pong. Leperkan dan isi inti di
tengahnya.
3.
Cantumkan
hujung doh dan genggam perlahan bebola agar padat antara tepung dan inti agar
mudah dibentuk.
4.
Bulatkan
bebola dengan menggolekkan bebola di antara tapak tangan. susunkan di dalam
bekas tahan panas. Buat hingga habis. Sementara tu panaskan pengukus.
5.
Kukus
kuih selama 15 minit dengan api kuat. Keluarkan daripada pengukus dan siram
dengan 1/2 cawan santan. Terbalikkan kuih dan kukus lagi 10 minit.
6.
Masukkan
santan yang dicampur dengan tepung jagung ke dalam periuk/kuali. Seeloknya yang
non-stick. Tuang santan didalam bekas kuih yang dikukus tadi juga ke dalam
kuali (campurkan keduanya). Masak santan dengan api perlahan sambil mengacaunya
hingga pekat.
7.
Tuang
kuah santan ke atas kuih dan sejukkan seketika sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment