Monday, September 8, 2014

BADAK BERENDAM



Bahan-bahan
(menghasilkan 10-13 biji badak berendam, bergantung kepada saiz)
Inti:
·         1 cawan kelapa parut putih- seeloknya yang muda sikit kelapanya utuk hasil yang lebih sedap
·         1/2 keping gula melaka dicairkan (dimasak) dengan 1/2 cawan air- tapis
·         1 sudu besar gula putih
***Masak kelapa parut, air gula melaka dan gula putih dalam periuk dengan api perlahan. Gaul rata sentiasa hingga air gula kering dan inti sebati. Tutup api dan sejukkan inti.
Doh:
·         1 cawan tepung pulut
·         1/2 cawan air suam dicampur pewarna hijau dan perisa pandan dan secubit garam
·         1/2 sudu teh air kapur cair
Bahan kuah:
·         1 cawan santan pekat (pati) dan 1/4 sudu teh garam – bahagikan kepada dua
·         1 bahagian dicampur 1 sudu teh tepung jagung- kacau dengan garpu.

Cara membuatnya
1.      Campur semua bahan di atas dan uli hingga menjadi doh. Jika doh agak keras, tambah sedikit air lagi (1 sudu teh).
2.      Bulat-bulatkan doh kecil sedikit saiznya daripada bola ping-pong. Leperkan dan isi inti di tengahnya.
3.      Cantumkan hujung doh dan genggam perlahan bebola agar padat antara tepung dan inti agar mudah dibentuk.
4.      Bulatkan bebola dengan menggolekkan bebola di antara tapak tangan. susunkan di dalam bekas tahan panas. Buat hingga habis. Sementara tu panaskan pengukus.
5.      Kukus kuih selama 15 minit dengan api kuat. Keluarkan daripada pengukus dan siram dengan 1/2 cawan santan. Terbalikkan kuih dan kukus lagi 10 minit.
6.      Masukkan santan yang dicampur dengan tepung jagung ke dalam periuk/kuali. Seeloknya yang non-stick. Tuang santan didalam bekas kuih yang dikukus tadi juga ke dalam kuali (campurkan keduanya). Masak santan dengan api perlahan sambil mengacaunya hingga pekat.
7.      Tuang kuah santan ke atas kuih dan sejukkan seketika sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment