Tuesday, September 10, 2013

Tips Kek Kurma Moist Tanpa Telur





Bahan-bahan
  • 3/4 cawan susu kotak/UHT
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1/2 cawan minyak sayuran/masak
  • 1 cawan tepung gandum
  • 18 biji kurma yang lembut (kalau kurma keras, boleh rendam dgn susu semalaman)
  • 1 sudu teh baking soda
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 genggam kecil gajus/cashew nut (optional)
Cara-cara
  1. Buang biji kurma dan kisar kurma hingga halus dengan sedikit air.
  2. Masukkan kurma dalam bekas mixing.
  3. Masukkan bahan cair tadi, minyak, gula dan susu. 
  4. Gaul hingga sebati.
  5. Masukkan tepung, baking soda dan esen vanilla.
  6. Cashew nut tu ditumbuk halus dan campurkan (kalau tak suka tak perlu letak, tapi cashew ni bagi kek rasa lemak)
  7.  Bakar kek dalam 35 minit pada suhu 180C.

Tips : Cucuk kek dengan lidi, kalau kek tak melekat kat lidi makna kek dah pun masak.

No comments:

Post a Comment