Bahan A
·
300gm sagu biji kecil – direndam selama dua jam
dan tus kan
·
3 pewarna ikut pilihan masing-masing
Bahan B
·
300gm sagu biji kecil – direndam selama dua jam
dan tus kan
·
350gm gula
·
3 cawan air
·
3 cawan susu segar / cair / santan
Cara-cara Penyediaan
1.
Satukan bahan B dalam periuk dan masak sehingga
mendidih;
2.
Masukkan sagu dan kacau sehingga sagu menjadi
jernih dan putihnya hilang. Matikan api;
3.
Sediakan tiga mangkuk dan ceduk adunan mengikut
ketebalan lapisan yang diingini dan warnakan
4.
Loyang sebelum digunakan dibasahkan terlebih
dahulu. Tuangkan adunan dan biarkan beku. Untuk mempercepatkan proses, masukkan
ke dalam peti sejuk
5.
Ikut kreativiti
untuk menggunakan warna dan corak lapisan
6.
Jika adunan menjadi keras dalam periuk sebelum
ia digunakan, bolehlah panaskannya semula dengan api yang kecil
No comments:
Post a Comment