Monday, December 17, 2012

Ayam Masak Merah



Ayam Masak Merah

Bahan-bahan
  • 6 sudu besar minyak sapi                            
  • 1 cm kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga cengkih   
  • 4 biji buah pelaga               
  • 125 ml air     
  • 1 kg ayam  - dibelah 12 dan digaul dengan kunyit dan garam lalu di goreng sampai masak dan diasingkan
  • 125g kismis hitam - dicincang halus 
  • 250ml sos tomato    
  • 3 sudu besar madu  
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 cm lengkuas - dititik
  • Garam  secukup rasa
  • 2 sudu kecil bijan - digoreng tanpa minyak sehingga wangi
  • 1 tangkai daun pudina     

Dikisar halus
  • 10 ulas bawang merah - dikupas
  • 2 ulas bawang putih - dikupas
  • 2 cm halia - dikupas
  • 1 batang serai        
  • 15 tangkai cili kering -  direndam dalam air panas dan dituskan
                                                                                                                                  
Cara-cara
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga serta rempah yang telah dikisar
  2. Setelah wangi, masukkan sedikit air, ayam yang telah digoreng, kismis hitam, sos tomato serta madu. Kemudian, masukkan serai, lengkuas dan garam. Masak sehingga ayamnya empuk
  3. Sebelum diangkat, taburkan bijan di atasnya bersama dengan daun pudina

No comments:

Post a Comment