Bahan-Bahan:
- 10gm serbuk agar-agar
- 2 tin susu sejat (800ml)
- 1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
- 2.4 liter air
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan 2 sudu besar air
- Perasa pilihan (boleh guna 1 sudu kecil coklat emulco, dan 1 sudu kecil serbuk perasa pandan)
Cara-Cara:
- Masak serbuk agar-agar bersama air hingga mendidih. Larutkan agar-agar dengan sedikit air dulu supaya tak berketul.
- Masukkan susu sejat, garam, gula, tepung jagung dan perasa pilihan.
- Masak dengan api sederhana dan selalu dikacau.
- Apabila nampak hampir mendidih, tutupkan api. Jangan masak lama, takut dadih keras.
- Kalau nak buat 2 perasa, lepas masukkan susu sejat, garam, gula, dan tepung jagung, kacau-kacau kejap dan bahagikan dulu baru masukkan perasa.
- Tapis ke dalam bekas-bekas kecil. Sejukkan dan boleh dimakan.
No comments:
Post a Comment