Friday, September 6, 2013

DADIH






Bahan-Bahan:
  • 10gm serbuk agar-agar
  • 2 tin susu sejat (800ml)
  • 1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
  • 2.4 liter air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan 2 sudu besar air
  • Perasa pilihan (boleh guna 1 sudu kecil coklat emulco, dan 1 sudu kecil serbuk perasa pandan)

Cara-Cara:
  • Masak serbuk agar-agar bersama air hingga mendidih.  Larutkan agar-agar dengan sedikit air dulu supaya tak berketul.
  • Masukkan susu sejat, garam, gula, tepung jagung dan perasa pilihan.
  • Masak dengan api sederhana dan selalu dikacau.
  • Apabila nampak  hampir mendidih, tutupkan api. Jangan masak lama, takut dadih keras.
  • Kalau nak buat 2 perasa, lepas masukkan susu sejat, garam, gula, dan tepung jagung, kacau-kacau kejap dan bahagikan dulu baru masukkan perasa.
  • Tapis ke dalam bekas-bekas kecil. Sejukkan dan boleh dimakan.

No comments:

Post a Comment