Bahan bahan:
·
2 cawan
tepung gandum, diayak
·
1 cawan
gula halus
·
3 biji
telur gred A
·
600 ml
santan (cm guna 200ml santan kotak + 400ml air)
·
250 ml
jus pandan (5 helai daun pandan, potong kecil dan kisar dengan 250ml air,
tapis)
·
2 camca
besar mentega, cair dan sejukkan
·
1/2
camca teh garam
·
1/4
camca teh pewarna hijau makanan
·
Bijan
secukupnya untuk hiasan
Cara cara:
1.
Panaskan
oven pada suhu 200C, sapu tin kek berukuran 8inci x 8inci x 2 1/2inci dengan
mentega, alas dengan aluminium foil, biar berlebih dibahagian kanan dan kiri
tin, tujuan untuk memudahkan kueh
diangkat keluar. Lenser dengan mentega. Ketepikan.
2.
Dalam
satu bekas, pukul telur dan gula dengan whisk hingga hancur, masukkan santan dan
jus pandan, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga
licin. Tambah garam, pewarna hijau makanan dan mentega cair. Kacau rata2 dan
tapis. Ketepikan.
3.
Panas
kan acuan dalam oven selama 10 minit, kemudian keluarkan dan tuang bancuhan
kuih bakar (kacau dulu sebelum dituang). Bakar 10 minit, keluarkan dan tabur
bijan rata2. Sambung bakar lagi 40 - 50 minit atau hingga masak (bila cucuk
dengan lidi sate, keluar bersih) dan permukaannya perang (cm tukar oven pada
fungsi grill dan bakar 5-6 minit lagi hingga permukaan kuih sedikit berkerak).
4.
Sejukkan
kueh sekejap longgar2kan dari tin, gunakan spatula dan keluarkan, biar sejuk
sepenuhnya sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment